Oversigt - set fra syd.
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
181333
Sted- og lokalitetsnummer
140711-103
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 18 m. I top et hul i Ø-V 4 x 2 m stort og ca. 1,5 m dybt. Iøv- rig velbevaret. Lyng- buskklædt i hede.

Undersøgelseshistorie

1882
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi, 6 F. høi, dybt Hul i Midten.
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,5 x 18 m. I top et hul i Ø-V 4 x 2 m stort og ca. 1,5 m dybt. Iøvrig velbevaret. Lyng-buskklædt i hede. Tingl 11/6 49[[Fredet]]
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorVelbevaret høj på tidligere hedeareal omgivet af opvokset, hugmoden nåleskov. Heden er nytilplantet med ca. 1-2 år gl. ædel- og nordmandsgraner, - sikkert til juletræer, og indhegnet m. vildthegn. Højen er tilplantet 1-2 meter op ad højsiden hele vejen rundt. (§50+53). I top af højen et ca. 2,5 x 4 m stort og ca. 1m. dybt, nu helt tilvokset plyndringshul, orienteret NØ-SV., og ikke Ø-V som beskrevet. Højfladen dækkes af lyng og blåbær/sortbær, samt spredt græs. Enkelte større sten ses på jordoverfladen rundt ca. højen, - muligvis randsten ex. situ. SØ og NV-lige højfod let sammensunkne grundet færdsel med traktor under beplantningsarbejde (§50).
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links