Oversigt set fra øst
.
Oversigt set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Skive Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
180840
Sted- og lokalitetsnummer
130117-120
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,8 x 18 m, nedgravning i top og Ø-side. På N-siden grøft samt gravninger i Ø- og V-siden. Lyng- og græsgroet. I ager. Mod N og V plantet små gran og fyr umiddelbart til højen. NM I: Høj. I top og gående ned ad østre side en nedgravning, ca. 5 x 7 m stor og med største dybde 1 m. Op ad nord- siden går en grøft 6 x 1,5 m stor og ca. 0,5 m dyb. Øst og vestsiden en del afgravet og lidt gravninger opad i de andre sider.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1909
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 3,7 x 24 x 16,7 m. Tidligere skader: Top og sider stærkt forgravet, især toppen og østsiden. Vestsiden afpløjet og står tilbage med en ca. 1 m høj brink. Nye skader: Mindre kreaturskade ved sydvestfoden. På højen findes en del væltede og udgåede nåle/grantræer, som er under fældning. I forbindelse med fjernelsen af rødder er der opstået en del huller i toppen, hvor der desuden findes flere rævegange. 3 huller a 50 x 50 x 50 1 hul 120 x 60 og ca. 1 m dybt. Ovennævnte skader bør opfyldes. Desuden bør fremtidigt hegn opsættes uden fro højfoden. Parkering: Bilparkering ca. 400 m væk. Bevoksning: 1982: Græs og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Ligger i træbevokset areal i ager. Græsklædt og delvis bevokset med træer, heraf et par udgåede.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links