Oversigt set fra nordvest
.

Faktaboks

Kommune
Skive Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
180876
Sted- og lokalitetsnummer
130117-147
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,6 x 19 m, V-siden synes nogenlunde velbevaret, men dog afgravet. I N-siden afgravning 5 x 3 m, hul i top. Be- plantet med gran. I plantage. Tidl. C-høj noteret med følgende fredningsbeskrivelse: Høj, 1,6 x 19 m. Toppen afgravet med lavt hul. I "have" på naturlig højning.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 1,7 x 19 x 16 m. Højen er efter min mening absolut fredningsværdig og kunne blive flot ved rydning af træer. Gamle skader: Mod sydøst er gammelt faldefærdigt skur delvis gravet ind i højfoden. Dette burde fjernes hvis højen forsat skal være fredet. Affald i form af grene på toppen og udenfor højfoden. Bevoksning: 1982: Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links