Faktaboks

Kommune
Billund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
290645
Sted- og lokalitetsnummer
170812-91
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,75 x 16 m. I top eftergroet hul, 2 m bredt, 1 m dybt. Ved fod mod NØ to eftergroede kartoffelkuler. Lyngklædt i hede.

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 1.6 x 16 M. Udgravet af Niels Knudsen, Gilbjerg. I Toppen et Hul, 2.0 x 1.5 M., naaende til Bund. Heraf Haandsten opkastede. Ved Højfoden mod S. og SØ. 3 Kartoffelkuler. En Stridsøkse af Sten, der senere var funden i den opkastede Fyld, erhvervedes til Museet.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,75 x 16 m, i top et eftergravet hul, 2 m bred 1 m dybt, ved fod mod NØ to eftergravede kartoffelkultur [-kuler?], lyngklædt i hede.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links