Oversigtsbillede - højen set fra S
.
Oversigtsbillede - højen set fra NV
.
Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
31095
Sted- og lokalitetsnummer
170901-22
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 4 x 24 m. Afgravet og aftrådt hele vejen rundt med næsten lodrette skrænter på indtil 2 m's højde. I top et stort hul og afgravning af højsiden mod nord og øst. Bevokset med græs og enkelte træer. (Fredningsværdig på trods af sin tilstand, bl.a. fordi den er led i en højgruppe).

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSløifet og overpløiet rund Høj.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 4 x 24 m. Afgravet og aftrådt hele Vejen rundt med næsten lodrette Skrænter på indtil 2 m's Højde. I Top et stort Hul og Afgravning af Højsiden mod Nord og Øst. Bevokset med Græs og enkelte Træer. (Fredningsværdig på Trods af sin Tilstand bl.a. fordi den er Led i en Højgruppe).
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links