Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310256
Sted- og lokalitetsnummer
190713-227
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x ca. 18 m. Over højen et jorddige. Beplantet i plantage. (1/3 af højen beliggende i Outrup sogn er sløjfet). Matr.nr. 5g; Nordøstlige del af høj i skel til matr.nr. 5f, Orten.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj, 2,0 x 18 M. Over den gaar et Jorddige. I Planteager og Brandbælte. (Overført fra 190713, sbnr. 114)
1905
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca: 2 M. h., 21 M. i Tværm., liggende i Sogneskel til Varde Landsogn. Outrup-Delen har nylig været overpløjet, men er ved at gro til igen. Varde-Delen er beplantet og ligger i Plantage. Over Højtoppen Skel, beplantet med Fyr. Outrup-Delen i Hede.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links