Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
201750
Sted- og lokalitetsnummer
140119-49
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

1987: Tidligere C-høj er tinglyst med følgende beskrivelse: ****************************************** Høj, ca. 1 x 8 m. Toppen affladet og med svag 0,2 m dyb fordybning. I lille lund.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa Mtr No 15 er ogsaa en Høj, som i sig selv er en mindre Høj, men da den ligger højt, saa tager den sig ganske godt ud. Den er imidlertid omrodet og uden Navn Sagn eller Fund. Bevoksning: 1980: Lyng og Løvtræer
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, omrodet og helt ødelagt, N-delen pløjet, lynggroet i Ager.
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorC-høj. Bakke med en høj på toppen, det ikke er muligt at afgrænse, da der er afgravninger/-pløjninger i flere etager mod N-Ø og S. Mod V går bakke og høj i et samtidig med at der er slørende vegetation. 21.10.86. M.B. og JGB: Ret velbevaret med tydelig eller ihertfald fuldt erkendbar højfod hele vejen rundt. Højde: ca 1 m, diam. 18 m. Toppen affladet og med svag 0,2 m fordybning. Fredes. Bistade opstillet nær toppen. Mål: ingen. Bevoksning: 1980: Lyng og Løvtræer
1987
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, ca. 1 x 18 m. Toppen affladet og med svag 0,2 m dyb fordybning. I lille lund.
1987
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden bistade. Højfoden er ikke erkendbar hele vejen rundt. Er vanskelig at erkende som en gravhøj. Tæt bevokset med løvtræer. Beliggende i skovstykke.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links