Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
201745
Sted- og lokalitetsnummer
140119-66
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,25 x 24 m; stor indgravning fra S til centrum, gravninger i V og NV, alle tilgroede. Foden afpløjet i S, V og N, hvor der nu pløjes for nær; randsten: 9 på plads, 1 udskredet; lyng- og græsgroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1884
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGl. hærværk - alt tilgroet. Kraterfyldt overflade: 7 stk I størrelsen: 2x2xmax 1 m). Også afpløjet mod øst - op til 1 m høje tilgroede kanter. 10 m og ca 50 m S for højen, læbælte af graner ca 5 år gl. der om nogle år vil dække for højen. Ellers som beskrevet. JGB 9.12.86: Læbælte (ca 10 m S, og 50 m Ø for højen) er nu vokset op til en højde af ca 3 m og dækker næsten for udsynet til højen. Bør påtales. Bevoksning: 1980: Græs og Lyng
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden synlige randsten. bevokset med græs og et løvtræ mod vest. Granerne omkring højen skjuler idag helt indsynet til fortidsmindet. Beliggende i græsmark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links