Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240628
Sted- og lokalitetsnummer
180318-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 4 x 40 m. "Baunehøj". Stærkt afgravet i syd ved grus- gravning, ligesom hul i top, der har forbindelse med afgrav- ningen i syd. Den nordlige halvdel godt bevaret. Trods be- skadigelser en stort virkende høj. Alle beskadigelser til- groet. Bevokset med græs og fyr i plantage.

Undersøgelseshistorie

1895
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Grus-/sandgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Bavnehøj", østlig halvdel afgravet i gl. tilgroet grusgrav, krater i tilbageværende vestlig top, ca. 4 x 3 m., 2 m. dybt, med udgang i SØ til grusgraven med 2 friske dyregrave, ellers tilgroet, hullet nord- og sydside med dyregrave, tilgroet, afgravet vestside, tilgroet, bevokset med græs, lyng, løv- og fyrkrat samt egetræer, i granskov i kant af gl. grusgrav. Bevoksning: 1991: Lyng, Løvtræer og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links