Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
191887
Sted- og lokalitetsnummer
140106-20
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 15 x 8 x 2 m. Græsklædt i nåleplantning.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNo. 20. Høj Benzon M. Gjerrild S. Nørre H. Randers A. [Skitsetegning i Sb., 20 Al. i diam., 86" h.] Højen er kun 20 Al fra Øst til Vest, da den er pløjet for nær, men den har oprindelig, som nu, været langagtig, thi uanseet at der er pløjet fra den baade mod Nord og Syd er den endnu 40 Al paa den Led. Krandsstenene er smaa 20 P Steen, der træde frem nogle Stk hist og her undtagen mod Vest, hvor de næsten ere forsvundne alle sammen. Der er Grund til at antage, at denne Høj aldrig har været brudt. Den er smuk lyngklædt. [[Fredet]] Bevoksning: 1980: Nålekrat/-træer.
1886
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjrest, hvis Ø- og V-side er bortgravet i fordums dage. Hele højen er dækket af afskårne grene. Bevoksning: 1980: Nålekrat/-træer.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden afskårne grene. Rodvælter mod S/SV. Uregelmæssige sider. Bevokset med birke- og nåletræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links