Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
191880
Sted- og lokalitetsnummer
140106-17
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 15 x 2 m. Toppen flad. I skov med nåle- og løvtræer.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNo. 16, 17 og 18. 3 Høje, Benzon Skov. Gjerrild S. Nørre H. Randers A. [Sb.]No 16, 17, 18 ligger ligeledes [jf. sb. 15] ved Indagngen [til skoven], men lidt til venstre. De ere større end [sb.]No. 15 og især er [sb.]No 18 den største og den smukkeste. De ere vist næppe undersøgte. Dog er dette ikke let at bestemme om Høje i en Skov, thi Plantedækket enten mangler eller er eensartet og det nedfaldende Løv dækker hurtigt Brudet. De ere ikke maalte, men ere omtrent 30 Al i Gjennemsnit og 3 a 3 1/2 Alen høje. Der sees ingen Steen og der vides intet Navn. [[Fredede]] Bevoksning: 1980: Løvtræer og Nålekrat/-træer.
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet. Bevoksning: 1980: Løvtræer og Nålekrat/-træer.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Lidt uregelmæssig højside mod vest. Gammel rodvælter mod nord. Bevokset med løvtræer. Synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links