Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
380846
Sted- og lokalitetsnummer
200402-69
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav og matrikel: ? Høj, 1,25 x 22 m. Virker, særlig mod øst og sydøst, noget udfladet, men synes iøvrigt velbevaret. I top mod nord et tysk geodætisk måle- punkt af sten på hvis flade overside er indfuret et ligearmet kors +. Græsgroet med enkelte større graner og et par birke.

Undersøgelseshistorie

1928
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. c 1.25 M. høj, Diam 18 M. Delvis udgravet. Bevokset med et Par Gran i Plantage.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 1.25 x 22 m. Virker, særlig mod øst og sydøst, noget udfladet, men synes iøvrigt velbevaret. I top mod nord et tysk geodætisk målepunkt af sten, på hvis flade overside er indfuret et ligearmet kors +. Græsgroet med enkelte større graner og et par birk.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1964
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links