Oversigt - set fra syd.
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1610133
Sted- og lokalitetsnummer
120202-54
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,40 m (fra Ø) - 4,55 m (fra V) x 23 m (i N-S) - 26 m (i Ø-V), beliggende nær afslutningen af en landtange, mod SØ, S og V omgivet af lavninger langs Lerkenfeld å. Toppen affladet, diam. 7 m. Side i SV afgravet i 7 m bredde og i NØ fladt afgravet i 5 m bredde. Nord for sidstnævnte afgrav- ning et ca. 2 x 2 m stort og ca. 0,5 m dybt hul. Ganske lig- nende huller findes ca. 1 m over foden i NV samt VNV og SSØ for topfladen. Hullerne er opstået ved optagning af trærød- der med gravemaskine (gummiged). SSØ for sidstnævnte hul findes en voldlignende fylddynge. Et ca. 3 x 3 m stort og ca. 0,5 m dybt hul SSV for topfladen har muligvis samme op- rindelse. Overfladen også iøvrigt noget ujævn. Højen, der har været bevokset med løvtræer, er i 1970-71 blevet ryddet, mod N og V mange stubbe, der skyder kraftigt. Græsklædt, i for tiden oppløjet, men ikke længere dyrket areal.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1972
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1972
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links