Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
28041
Sted- og lokalitetsnummer
180607-40
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 20 m. Ujævn overflade. Beplantet i hjørne af ager.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 2,5 x 21,0 x 20,0 m. Affladet top, heri sænkning, ca. 5 x 5 m., ca. 3/4 m. dyb, med udløb mod NV. På kanten af sænkningen tre rand- eller kammersten. På S- og Ø-siden ujævne fordybninger og "terrasser", form. fra fjernelse af randsten. Alt tilgroet for længst. Der pløjes lidt for tæt på S-siden. Tæt ved højfoden mod NØ og SV bunker af mindre marksten, endnu ikke iøjnefaldende. ** Seværdighedsforklaring ** Nydelig høj, som med sin bevoksning af mindre løvtræer og sin beliggenhed i et vejsving bryder det lidt ensformige landskab med mange nåletræshegn. Bevoksning: 1980: Græs og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links