Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Samsø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
29177
Sted- og lokalitetsnummer
030504-23
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 10 m. Mod Ø. afskåret af skel. Tjørn. Kreatur- sti langs diget.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI Diget, temmelig stor Jordhøi af tvivlsom Form. Det kan ikke siges uden nærmere Undersøgelse, om det er en Gravhøi. Bevoksning: 1980: Løvtræer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1 1/2 x 10 m., mod Ø. afskaaret af Skel. Tjørn. Kreatursti langs Diget.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Mod Ø afskåret af skel. Tilgroet Kreatur sti langs diget. Afmærkning: En eventuel afmærkning kan skjule sig i det tætte krat. NB: Ikke nyopmålt p.g.a. krat. JGB: 13.10.1988: Genberejst og målt. Ingen bundvegetatioin p.g.a. det tætte krat. NB: er den sydligste af 2 høje, begge trykt på mb. Den anden høj, sb 22, er foreløbig benævnt 2917:A og bør tinglyses. Bevoksning: 1980: Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links