Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
160826
Sted- og lokalitetsnummer
120201-23
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 9/8 1917. Gdr. A. Christensen Liltorp Diplom Høj, "Bispehøj", 2,4 x 16 m. (Højen holder p.gr.a. beskadi- gelser med markredskaber ikke mere sin fodbredde, idet denne nu kun er 12-13 m). Fredningsdeklarationen nævner følgende tilstand: "2,4 x 16 m. I top et lille hul, over vestsiden tæt ved toppen et gammelt brud. Vestre fod bortskåret af en vej, ligesom noget af vestsiden er bortskrællet". NM I: Følgende nye beskadigelser er i tidens løb fremkommet: Foden mod nord, øst og syd afskåret og med lodret skrænt. Over meste af østre side tilmed et brud gå- ende indtil ca. 1,5 m op ad højsiden og forårsaget ved kreaturtramp.

Undersøgelseshistorie

1882
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1917
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumLet træbevokset høj i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links