Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
160854
Sted- og lokalitetsnummer
120201-9
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 26/4 1883, købt. Afmærkn.: MS 1917, oberstl. J.C. Lund Høj, "Bjønhøj", 4 x 22 m. Smukt kuplet. Foden mod nord lidt afgravet. Skred over det meste af nordsiden fra top til midt ned på siden. Flade afgravninger i siden mod øst og syd. Mærkesten (ikke set, da den iflg. ejerens udsagn var skjult under en dynge kartoffeltoppe). (Kreaturer er formentlig år- sag til de fleste af beskadigelserne (påtalt over for eje- ren). Højen bør hegnes, hvilket let gøres, da den ligger i markens udkant). Matr.nr. 12a: Høj i skel til matr.nr. 14a af Alstrup.

Undersøgelseshistorie

1882
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Fortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links