oversigt, set fra VSV
.
oversigt, set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302238
Sted- og lokalitetsnummer
030403-508
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 10 m, regelmæssigt kuplet, med ubetydelige uregel- mæssigheder i SØ-siden, hvor en stor sten er delvis synlig. Højen ligger på grænsen mellem et græsklædt areal og en gam- mel enebevoksning, således at højens vestlige halvdel er tæt bevokset med ene.

Undersøgelseshistorie

1978
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1978
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 1,5 x 10 m, regelmæssigt kuplet, med ubetydelige urgelmæssigheder i SØ-siden, hvor en stor sten er delvis synlig. Højen ligger på grænsen mellem et græsklædt areal og en gammel enebevoksning, således at højens vestlige halvdel er tæt bevokset med ene.
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMindre regelmæssig kuplet høj. I SØ-side er en stor sten synlig. I højens overflade ses flere hånstore sten. ** Seværdighedsforklaring ** Lille høj markant beliggende på top af bakkedrag men ret utilgængelig. Bevoksning: 1983: Græs og Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links