set fra SØ
.
set fra Ø
.
set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250518
Sted- og lokalitetsnummer
180113-54
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Blåbjerg", 2,80 x 22 m; toppen fladt afgravet, i midten et 2 m bredt, 1 m dybt hul, side og fod mod øst og syd meget forrodet, alt dog nu tilgroet. Græs- og lynggroet. I ager. Matr.nr. 2c: Høj i skel til matr.nr. 1b, Abildtrup.

Undersøgelseshistorie

1883
Beskadigelse/hærværk - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Blåbjerg", toppen fladt afgravet med tre store sænkninger, den største ca. 4 m. i diam. brugt som bålplads, side og fod mod øst og syd meget hullet, alt tilgroet, i krattet på sydlig højside ligger en metaltønde, bevokset med græs, løvkrat og et løvtræ, i et hegnskryds i ager. Bevoksning: 1991: Græs og Løvkrat
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links