5377, oversigt, set fra NØ
.
5376, oversigt, set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
23033
Sted- og lokalitetsnummer
180810-118
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 16 m. Lyngklædt i hede på grænsen til ager. I toppens Ø-side ned- gravning (3,5 m i diam., 0,9 m dyb) med åbning mod Ø. Foran åbningen en til- groet jorddynge. Over højtop i NØ-SV er pløjet en enkelt fure. N-foden er ret kraftigt afpløjet. NV-ligt i toppen en flad tilgroet sænkning. Matr.nr. 1a, Bahr og 1b, Blåkjær: Høj i skel til matr.nr. 1f, Sandfær.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj i udkanten af statens urfuglereservat. I toppen en gammel tilgroet, kileformet nedgravning fra SØ. Alt tilgroet i lyng. Bevoksning: 1980: Lyng
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links