Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310327
Sted- og lokalitetsnummer
190713-57
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,7 x 20 m. Velbevaret. Lynggroet i hede.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj, 2,7 x 20 M. Iøvrigt som [sb.nr.] 56. Højene [sb.nr.] 55-58 ere udgravede af en Omstrejfer. Han synes at have fundet forskellige Stenaldersager, men det betvivledes, at han havde naaet Bunden. I en af Højene paa Matr.Nr. 5, Frisvad Mølle, er f. et Bronzesværd, nu i Museet i Ribe.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2.70 x 20 m. Velbevaret. Lynggroet i Hede.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links