Faktaboks

Kommune
Slagelse Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
37216
Sted- og lokalitetsnummer
040319-41
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,75 x 18 m. Aflang sænkning i top. Træbevokset i granplantning.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høj paa samme Bakkekam som [sb.] Nr. 40. Tværmaal 59', højde 5-6'. Lidt afpløjet i Randen, har været overpløjet. Det kan ikke mindes, at der har staaet Sten om Højen. Bevoksning: 1984: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1.75 x 18 m. Aflang Sænkning i Top. Træbevokset i Granplantning.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Højen er ret tilvokset, beskrivelse vanskelig. Den ser ud til at måle ca. 1,8 x 18 x 18 m og være nogenlunde jævnt rundet med en aflang ældre sænkning i toppen. Højfoden ? mod S er for nylig afgravet for at anlægge et kørespor S om højen i Ø-V'lig retning. I den afgravede jord ses flere større sten, fra randstenskæde ? Da højen ligger højt med ældre erosionskant, er højens afgrænsning mod S vanskelig at se - og jeg er lidt i tvivl om højfoden er afgravet (eller der blot er gravet tæt på højen ?) Samme beliggenhed som 3721-5. Bevoksning: 1984: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links