Faktaboks

Kommune
Slagelse Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
372115
Sted- og lokalitetsnummer
040319-48
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,75 x 16 m. Lille sænkning i top, enkelte randsten. træbevokset i skov.

Undersøgelseshistorie

1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1.75 x 16 m. Lille Sænkning i Top, enkelte Randsten. Træbevokset i Skov.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Den måler ca. 1,8 x 16 x 16 m og er nogenlunde regelmæssigt rundet og hvælvet. Der ses ikke mere en sænkning i toppen, men en ældre rævegrav har dannet uregelmæssige furer på højsiden mod SØ, nu med grannåle og kvas. Bevokset med ældre graner, i granskov. Der er et ældre traktorspor over højens Ø-side i N-S'lig retning, nu tilgroet. Der ligger en del kvas på højen. Der anes 1 randsten mod SØ og 1 mod Ø. Samme beliggenhed som 3721-9. Bevoksning: 1984: Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links