Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
131055
Sted- og lokalitetsnummer
120702-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.: Borup by, matr.nr. 5a (ejer ca. 3/8 mod syd-sydøst). Borup by, matr.nr. 6d (ejer ca. 1/4 mod nordøst). Borup by, matr.nr. 27c (ejer ca. 1/4 mod nordvest). Borup by, matr.nr. 30a (ejer ca. 1/8 mod sydvest). Høj, 2,45 x 21,5 m. Toppen afgravet mellem øst og syd (af- gravede areal 5 x 5 m) med fald mod sydøst. (På toppen en pæl med elektrisk hegn). Iøvrigt velbevaret, lynggroet i lille hedestykke. NMI.: Tegning af højens udredelse på de forskellige matr. Borup, matr.nr. 6d, 27c og 30a: Høj i skel til matr.nr. 5a af Borup.

Undersøgelseshistorie

1885
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Byggeri og anlæg - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHøjen er beliggende i skel mellem agre. Bevokset af gammel fyr- og granbevoksning. En gran er væltet og har oprevet højfyld i toppen af højen. Højen bør plejes.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museumgræsklædt høj i skel mellem agre. Beliggende i en lille fyrretræsbevoksning.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links