Fortidsminde set fra nord
.
Fortidsmindet set fra nordøst
.

Faktaboks

Kommune
Nyborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
36183
Sted- og lokalitetsnummer
090602-18
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 27/3 1930 (Forp. Niels Rasmussen) Diplom Høj, 1,2 x 18 m.

Undersøgelseshistorie

1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1930
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLav, rund høj i skov. Midt på højtoppen står en meget stor gammel bøg, en diam. på 0,8 m. Spredt på højen står en del ret gamle graner. Delvis græsklædt. Mål: 1,2x14x14 m. Bevoksning: 1985: Græs, Løvtræer og Nålekrat/-træer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet med gammel bøg, men grantræerne er fjernet, og der er opvækst af unge selvsåede ahorn på gravhøjens sydside.
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er gravhøj der ligger i lille skovbevoksning ud til dyrket mark. Højen skønnes at være med ca. 12 m i diameter og 1, 5 m i højden at være større end tidligere angivet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links