oversigt, set fra NV
.
oversigt, set fra NØ
.
dige øst for høj, set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292322
Sted- og lokalitetsnummer
030403-167
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Brændeshøj", højtliggende på naturlig bakke, ca. 5 x 30 m. Beplantet i plantning.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI Skjellet til [Matr.]Nr. 16b ligger den højt fremragende ans. "Brænneshøj". Den har en noget ujævn Overflade, dens Fyld er sandet, som det menes, taget i en Sveje NØ for. Forsøg paa Indkjøb til Fredlysning strandede paa Ejerens høje Pengefordring. Bevoksning: 1983: Løvkrat og Løvtræer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Brændeshøj", højtliggende paa naturlig Bakke ca. 5 x 30 m. Beplantet i Plantning.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Brændeshøj", 3,5 x 30 m, beliggende på bakketop, hvorfor afgrænsning er vanskelig at fastslå. Gammel afgravning mod nord, helt tilgroet. Bevoksning: 1983: Løvkrat og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links