Oversigtsfoto sf N
.
sf V
.
sf S
.

Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
270750
Sted- og lokalitetsnummer
170802-47
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl: Formodentlig denne høj som Geodætisk institut har fredet 23/8 1932 på matr. nr. 4c og 4b af Brandlund. Høj, 3,5 x 30 m. Rundt om toppen gravet en rundgang; og østre del af toppen afgravet, alt dog lynggroet. Midt på toppen nedgravet en cirkulær betonklump med jernrør i midten. Ret nyplantede graner på højen, hvilke ejeren lovede at fjerne.

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 3.1 x 24 M. I Toppen en overflad. Nedgr. 4.5 M. rundt om Toppen er nylig gravet en Rundgang, 3 M. bred. Lynggroet i Ager. Bevoksning: 1990: Græs, Løvkrat og Nålekrat/-træer
1932
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3,5 x 30 m. Rundt om toppen gravet en rundgang og østre del af toppen afgravet, alt dog lynggroet. Midt på toppen nedgravet en cirkulær betonklump med jærnrør i midten. Ret nyplantede Graner på højen, hvilke ejeren lovede at fjærne. (Formentlig er det denne høj som G.I. har fredet 23/8-1932 på matr. nr. 4c og 4b Brandlund).
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Høj", plant afgravet rundt om top, tilgroet, østre del af top afgravet, tilgroet, cirkulær betonklump m. jernrør i midten ikke genfundet, bevokset med græs, lidt løvkrat og mange store gamle graner (ej fjernet) samt et egetræ i nordsiden, i gl. plantage. Bevoksning: 1990: Græs, Løvkrat og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune
2017
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links