Oversigt_IMG 4835
.

Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
28076
Sted- og lokalitetsnummer
170802-67
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 25 m. I top stort, tilgroet hul; siderne ujævne og noget afgravet, alt dog tilgroet. Bevokset med græs og gran i lille plantning.

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest. 1.8 x 16 M. Afgravet mod Ø. og S. Beplantet. Bevoksning: 1990: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 25 m. I top stort tilgroet hul. Siderne ujævne og noget afgravet, alt dog tilgroet. Bevokset med græs og gran i lille plantning.
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, stort tilgroet uregelmæssigt hul i top, 0,5 m. dybt, tilgroede afgravede ujævne sider, bevokset med græs, løvkrat, løvtræer og en enkelt gran i lille blandskov, ca. 5 m. SV for højfod er henlagt 4 lange metalrør, bildæk og plastikaffald, ca. 75-80 m. N for højfod er henstillet 3 containere, den ene brugt til hesteskjul, de andre til halm og foder, i græsmark op til hestefold mellem lade og høj, aftalt med ejer at han før den 1.1.1991 flytter containere, metalrør og affald udenfor højens 100 m.-zone, han ser gerne, at højen bliver plejet, så man kan se den, ønsker at få at vide om de 2 andre høje nord for 2807:7 er fredede, vil gerne pløje over dem. Ejeroplysninger på berejserskema. Bevoksning: 1990: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links