Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.
Foto, detalje
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
290835
Sted- og lokalitetsnummer
170804-127
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj på bakke, ca. 1 x 14 m. Stort hul i top, NØ-del helt bortgravet. Lyngklædt i hede.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj paa Bakketop. 1.0 x 14 M. I Midten et stort Brud. Lynggroet i Hede.
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, paa bakke, ca 1 x 14 m. Stort hul i top, NØ-del helt bortgravet. Lyngklædt i hede.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links