sf Ø
.
sf N
.
sf V
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240632
Sted- og lokalitetsnummer
180306-65
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.nr. 4t, Gullestrup: Høj i skel til matr.nr. 12e af Tjørring by og s. Høj, 2,5 x 27 m. I top tilgroet aflang fordybning, ca. 2 m bred i øst-vest og 5 m lang og på dybeste sted 1 m dyb. Op til nordre fod er en tilgroet grusgrav, der har beskadiget højfoden lidt. Lynggroet med enkelte fyr i hedestykke, mod øst mod ager. (Ca. 8 m øst for højen arbejder en grusgrav sig frem, den bør ikke gå længere mod vest).

Undersøgelseshistorie

1895
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Grus-/sandgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, affladet top med sænkning, 5 x 2 m. (NNØ-SSV), med et hul, ca. 1 x 1 m., 1 m. dybt, i den sydlige ende, stier op på højen fra alle sider, alt tilgroet, bevokset med græs, lyng og løvkrat, i løvkrat nordvest for tilgroet grusgrav, tilgroede grushuller også syd og nord for høj. Bevoksning: 1991: Græs, Lyng og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links