Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Skanderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
271125
Sted- og lokalitetsnummer
160411-26
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Brolykke høj", 11 x 13 m, 1,75 m høj. Siderne ret stejlt afgravede, navnlig mod Ø og N, hvor de er delvis nøgne af kreaturtramp. Græs og lyng i ager. (Hegning lovet).

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Broklykke Høj". Høj. I tilstand som tidligere beskrevet. Tilføjelse: Højen er helt tilgroet, ingen bare steder. Beskadigelser: Randbeskadigelser, affladning af top, hul i top. Bevoksning: Græs, buske. Foto: S/H 06.65.79-S, F 08.26.79-S.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs, en eg og en bøg samt gyvler ved foden mod øst og syd. Beliggende i græsmark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links

Fund og Fortidsminder – Slots- og Kulturstyrelsen Lokaliteten på Fund og Fortidsminder