Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
380720
Sted- og lokalitetsnummer
200402-244
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 12 x 12 m, I toppen en nedgravning, der er 0,7 m dyb, ca. 3 m lang og 2 m bred. I Skov.

Undersøgelseshistorie

1993
Anmeldelse fra privat - Haderslev MuseumI forbindelse med foredrag anmeldes flere hidtil ikke registrerede fortidsminder.
1993
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumI skovens vestende ligger midt på nordskråningen ned mod hedesletten en velbevaret gravhøj. Højen måler ca. 15 m i diameter og er bevaret i en højde af 1-1,5 m. Øverst findes et stort acentral plyndringshul. Højen må betragtes som fredningsværdig.
1993
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links