9957 kystside oversigt. Set fra NNØ.
.
9939 oversigt. Set fra S.
.
9940 oversigt. Set fra ØSØ.
.

Faktaboks

Kommune
Lolland Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
432224
Sted- og lokalitetsnummer
070401-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Charlottehøj", 4 x 30 m; nordlige fjerdedel nedstyrtet i havet. Udhulet sti til top fra S. Store bøge i skov.

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidCharlottes Høi, en ret anselig Jordhøi ved Stranden, den nordlige Del er styrtet ned: Havstokken. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Charlottehøj", 4 x 30 m, nordlige Fjerdedel nedstyrtet i Havet. Udhulet Sti til Top fra S, Store Bøge i Skov.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Charlottehøj". Storhøj, 4,0 x 28,5 x 21,0 m., hvoraf ca. en fjerdedel er borteroderet af havet. Erosion synes ikke længere at ske, idet klintfladen er græs- og urtebevokset. Derimod er en 2-2,5 m. dyb hule gravet ind i højens centrale del fra klinten - iflg. oplysninger fra skovfogeden foretaget af spejdere. Hulen er ca. 1 m. i diameter og vil på længere sigt sandsynligvis forårsage delvis sammenstyrtning, med mindre der foretages pleje/restaurering (f.eks. ved udfyldning af skakten med sten ell. lign. ). Evt. skiltning, der gør opmærksom på forbud mod at grave i højen ? Stedet synes jævnlig at fungere som (spejder-) lejrplads. I klintfladen i højens Ø-lige del ses et par tynde trækulsstriber, dog næppe nogen brandgrav ? ** Seværdighedsforklaring ** Meget monumental høj, overmåde smukt beliggende i gammel bøgeskov ved kyst. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkRundhøj. Tre synlige randsten: SSV 1, S 1 og SØ 1.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links