Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
45275
Sted- og lokalitetsnummer
070211-5
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1 x 10 m. I NV-del af top en gravning, 1,5 x 1,5 m bred, 0,3 m dyb.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStor, men meget flad Høi, kun ca. 2 F. høi. Tæt nord for en Vei. Ikke forstyrret. Bevoksning: 1984: Græs og Nålekrat/-træer
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 1 x 10 m. I nv. del af top en gravning, 1,50 x 1,50 m bred 0,30 m dyb.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorCorselitse Storskov. Høj. Kuplet. I nordlige højside gammel fordybning, ca 1,5 m i diam og 0,2 m dyb. Beplantet med gran i rækker over V højside (sikkert mere emd 10 år gamle, men alder kan ikke tælles da træerne er afkvistede halvt op på stammen). Ø højside har sandsynligvis også været beplantet da nylig fældede graner+løvtræer ligger her, et par gamle bøgetræer står i Ø højside. Højen skæmmes i høj grad af at udrangerede landbrugs(?)redskaber står på og ved højen samt at der mellem højen og bygningerne Ø herfor ser rodet ud med hønsebure, en rusten tønde, gamle bildæk m.m. Påtale: Skovbrug, affald. Bevoksning: 1984: Græs og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links