Oversigt set fra S
.
Oversigt set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
110420
Sted- og lokalitetsnummer
110206-78
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, mål ubestemmelige, toppen affladet, siderne meget mole- strede. Trægroet (toppen græsgroet) i plantage. Tinglysning af tidl. C-høj i 1997: ********************************** Høj, "Damshøj" 2,3 m høj og 17 x 18 i diameter. Flad top med lille sænkning. Vestlig og nordlig højside er afgravet. I plantage.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorC-høj "Damshøj" i plantage. Bøgeskov omgivet af nåletræsplantage, ca. 10. m Ø for N-S gående skovvej fra bebyggelse i skovkant ca. 70 m. S. for højen. V. højside er afgravet således at ca. 1/3 - 1/2 del af højen mangler, men oprindelige udstrækning ses stadigt tydeligt fra S. Ø.-siden af højen er næsten intakt med ca. 14 m. fyld (IV-S) og 11,5 m. (Ø-V) til 1,8 m højde. Østre højfod næsten intakt. Højen er afgravet ca. 5 m mod N, 3 m. imod Vog S. Flad top med en lille sænkning. Inge nyere beskadigelser. Bevoksning: 1992: Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bevokset med løvtræer. Et væltet træ på toppen.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links