Faktaboks

Kommune
Vordingborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
413059
Sted- og lokalitetsnummer
050507-82
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: Overfredningsnævnets kendelse 28.4.82 "Dingelbjerg", 5 x16 m. Træbevokset i ager. Enkelte store fodkredssten. NMI:"Dingelbjærg" (Bør ryddes for det værste krat).

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAnselig stenomsat Høj c. 70' i Diam. beliggende paa et fremragende Punkt i Terrainet "Deinesbjerget" kaldet. Der er gravet inde i Højen fra den østre Side. Bevoksning: 1981: Løvkrat og Løvtræer
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Dingelbjærg", 5 x 26 m. Træbevokset i Ager. Enkelte store Fodkredssten. (Bør ryddes for det værste Krat).
1945
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Dingelbjerg". Stor høj med stejle sider, som måler 5,5 x 35 x 35 m. Fodkæde i hvert fald mod V,N og Ø. Mod NV en meget stor sten, ca. 1,5 x 1,5 m ved fodkæden. Lille, gammel grube i top. Højsignaturen SØ for højen på 4 cm-kortet betegner en uopdyrket bakketop med rester af et kraftigt stengærde N-S. Næppe oldtidshøj. Bevoksning: 1981: Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links