Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
160358
Sted- og lokalitetsnummer
110613-157
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 20/9 1900. Bestyrelsen for A/S Dover plantage Høj, 1,9 x 17 m. Fladagtig. Hele toppen bredt indsænket ca. 0,5 m. I søndre top og side en stor 3 m bred gravning i næsten hele højens bredde. Lynggroet med lidt fyr. I plan- tage. Matr.nr. 2c af Bodum, Bodum sogn: Høj i skel til matr.nr. 7c af Dover, Ydby sogn.

Undersøgelseshistorie

1900
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1915
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorToppen indsænket. 6 m. lang, 3,5 m. bred og 0,75 m. dyb afgravning i S-siden. Eftergroet. Beskadigelser: Hul i top, ujævnheder i overfladen. Bevoksning: Græs, lyng. Omgivelser: Plantage.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Mosklædt og træbevokset i plantage.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links