oversigt, set fra vest
.
oversigt, set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Holbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312514
Sted- og lokalitetsnummer
030302-35
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1 x 8 m. Ujævn overflade. Træbeplantet.

Undersøgelseshistorie

1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1 x 8 m, ujævn Overflade, træbeplantet.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Noget ujævn lille høj, den måler ca. 1 x 8 m med en diffus fod. Mod øst er der skåret ca. 0,5 m af jorden ved en ældre skovvej, der tilsyneladende ikke bruges mere. Der ses en hovedstor sten i den fremkomne kant af højside (i overfladen). Omtrent 1 m fra højfod mod SV ses 2 sten, sekundære randsten ? På højen vokser mellemstore løvtræer og et lærketræ, ligger i kant af lidt blandet løvskov og ældre granskov. Den ligger ca.125 m fra skovvej og 550 m fra offentlig vej. Ejer m.m. 3125-1 ** Seværdighedsforklaring ** Lille, ret velbevaret høj, nær andre høje. Bevoksning: 1983: Løvtræer og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links