Faktaboks

Kommune
Billund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
300721
Sted- og lokalitetsnummer
190601-20
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Anselig høj, ca. 2,5 - 3 x 22 - 23 mtr. Tværs over toppen i nord-syd gammel bred sænkning; et mindre hul øst herfor. Lynggroet i hede. Formentlig oldtids- høj.

Undersøgelseshistorie

1896
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa en Flyvesandsbanke ligger der - muligvis - en Høi, som løber i ét med Banken paa en s.. Mark, at dens Størrelse ikke med Sikkerhed lader sig bestemme. En Høide af 1,50 met. og et Tværmaal af 18,00 Met er næppe meget galt. I Toppen og i den nordlige Side er der gravet store Huller og Grotter. Fylden ligner Flyvesand. Der fandtes efter Sigende intet. Lynggroet i Hede. Hele Terrainet deromkring er fuldt af store, høilignende Flyvesandsdannelser.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAnselig høj, 2,5-3 x 22-23 m. Tværs over toppen i N-S gammel, bred sænkning, et mindre hul øst herfor. Lynggroet i hede. - Formentlig oldtidshøj.
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links