Fredningssten på sydvestlig højside - set fra sydvest.
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
161147
Sted- og lokalitetsnummer
120203-11
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 9/7 1891, gdr. Peder Nielsen Diplom Afmærkn.: MS 1921, lærer S. Andersen Høj, 2 x 20 m. Top ujævn og hullet, men tilgroet. Lynggroet i ager. (Der pløjes næsten 3 m op ad højsiden mod syd, og foden mod nord er afskåret og nedtrådt af kreaturer, så den står med 0,5 m høj, nøgen skrænt. Ejeren lovede at udbedre skaden mod nord og ikke mere pløje op på højen. Han sagde, at der i fremtiden på marken skulle være vedvarende græs og lovede at hegne højen mod kreaturer).

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1891
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1972
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links