Faktaboks

Kommune
Vordingborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
40279
Sted- og lokalitetsnummer
050210-43
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højknold, 1,5 x 7 m. Stejlt afgravet til alle sider; toppen udhulet. Krat.

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa den meget høie Bakkeflade ligger en stærkt ødelagt Rundhøi, som oprindelig maa have været anseelig. Midtgraven er ikke forstyrret. Bevoksning: 1980: Løvkrat
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjknold, 1 1/2+7 m, stejlt afgravet til alle Sider, Toppen udhulet. Krat.
1945
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGl. berejserskema. Som beskrivelse. Ussel rest af høj. Hulningen i toppen indrettet af børn med lille ildsted o.a. uden at skade højen yderligere, og uden at det kan ses fra vejen. Bevoksning: 1980: Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links