Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
220714
Sted- og lokalitetsnummer
180203-15
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Barslund og Gindskov. Tingl.: 13/9 1901, husmand Laust Andersen. Diplom. Høj, 3,1 x 25 m. Fyr i ager.

Undersøgelseshistorie

1901
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1901
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Affladet top. Pæn stor høj bevokset med gamle fyrretræer. Højomgivelserne har været brugt til fasandrift: Trådhegn opsat langs granstammer i hegnet indtil nordlig højfod. Et tørclosetskur er opført nogle meter fra vestlig højfod (skjult i skov sammen med højen). Ca. 8 m fra østlig højfod er opført et fasanbur, ca. 12x3 m (skjult fra vejen af høj i skov). Ca. 6 m fra sydlig højfod et væltet fasanhegn og diverse foderindret- ninger. Vest for højen fortsætter fasanhegnet, nu stående, mod det nordlige hegn. Mellem højen og vejen er opstillet en skurvogn og et lille åbent skur til jagtbrug. Fasandriften er nedlagt. Ejer ville ikke opgive navne/adresser på de tre brugere. Ejer: Evald Andersen, Stauningvej 24, Haderup, 7500 Holstebro. Bevoksning: 1992: Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links