Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
220710
Sted- og lokalitetsnummer
180204-3
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,3 x 17 m. I toppen gravning, 3 m bred, 0,6 m dyb, med udgang mod syd- øst. Lyng i hede.

Undersøgelseshistorie

1901
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1901
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Affladet top med hul som beskrevet. Lidt ujævne sider. Alt tilgroet med lyng, mos og en lille fyrrebusk, i hjørne af ager. Pløjet helt til højfod i sydøst. Heden er opdyrket omkring højen. Ca. 5 m SØ for højfod er heden tilplantet med gran (ca. 5-6 år gamle) og et løvtræsbælte, og ud til den lukkede gamle landevej i SØ. Heden er bevaret fra landevejen i SSV og indtil ca. 8 m fra SSV højfod. Jfr. 2207:9 Bevoksning: 1992: Lyng
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links