Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
30047
Sted- og lokalitetsnummer
190806-71
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 17 (Ø-V) x 24 m (N-S). Mod nord indbygget mindre frugtkælder. I siden mod SØ et mindre indhak. Større flade tilgroede afgravninger i siderne. Af østsiden er ca. 6-7 m bortgravet. Græsgroet med lidt træer. I frugthave.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMindre afgravet Høi.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2.65 M. høj, oprindelig Diameter c 23 M, nu 20.50 M i n-S, 14 i Ø-V, idet der er taget Jord fra Nord og Øst. Overfladen er noget ujævn, men ellers tilsyneladende ubeskadiget. Lynggroet i Ager.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2,5 x 17 (Ø-V) x 24 m (N-S). Mod N indbygget mindre frugtkælder. I siden mod SØ et mindre indhak. Større flade, tilgroede afgravninger i siderne. Af Ø-siden er ca 6-7 m bortgravet. Græsgroet med lidt træer. I frugthave.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I ligeså miserabel tilstand som tidligere beskrevet. Indhakket i SØ-siden er blevet til et overdækket lysthus. Efter ejerens udsagn er der ikke gjort noget ved haven i den tid, han har haft gården. Græs og træer i frugthave. Beskadigelser: Randbeskadigelser, delvis fjernelse, ujævnheder i overfladen, hul i top, anden skade. Bevoksning: Græs, træer. Foto: S/H, film 02, opt. 9, fra NØ.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links