Oversigt set fra SV
.
Oversigt set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Aalborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
131271
Sted- og lokalitetsnummer
120503-30
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: Fredet i følge Antiquitets-Commissionens Skrivelse til det kongelige Danske Cancellie 1810. Sb. 30 Høj, 2 x 15 m. Beplantet med træer i plantage. Flad fordyb- ning i top, ca. 4 x 4 m. Højen er lidt deformeret af den fra fordybningen opkastede jord. Nordfoden ligger 8-10 m syd for nordgrænsen for det fredede areal, et dige med: sb. 36A-B 2 bautasten, "de hvide jomfruer" kaldet, med ca. 8 m's mel- lemrum. De er begge ca. 1,2 høje, begge hvidkalkede, som traditionen kræver. Den vestlige står oprejst, den østlige ligger. Begge er ret klumpede af form. De står næppe på op- rindelig plads, men er sikkert bragt op på skeldiget, da terrænet beplantedes.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHøj beliggende i lysåben bøgeskov (i fredet areal. Sporadiske graner og løvtræer. Potentielt flot vue mod V.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links