Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
241848
Sted- og lokalitetsnummer
140504-118
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj. 1 x 13 m. Såvel sydsiden som nordsiden beskadiget og stejlt pløjet/gravet. En del hovedstore sten og to meget store sten i højfoden i VNV. Græsklædt i åbent område.

Undersøgelseshistorie

2004
Tinglysning - KUAS, FortidsminderHøj, 1 x 13 m. En del sten ved højfoden i VNV.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Afpløjningen har givet højen en langstrakt form (en slags snip mod NV). Bevokset med små ege, graner, birk mm. Desuden græs og lidt lyng. Beliggende i lysning i skov.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links