Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
191858
Sted- og lokalitetsnummer
140110-119
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 12 x 1 m, uskadt og nyplantet med gran.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDenne Høj er middelstor ligger lavt og er smuk begroet med Lyng, Græs og Bøgebuske. Den er vist næppe undersøgt og der er ellers ikke noget at bemærke om den. [[Fredet.]] Bevoksning: 1980: Nålekrat/-træer.
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet. Mål: 1,0 x 10,0 x 10,0 m. Udtynding m.v. smidt på høj. Kørsel med traktor over V-delen. Se 1918:55. *************************************** Genbesigtigelse 7.10.1986: Et gammelt, ikke i årevis benyttet traktorspor ses N/S over højens V-del. En del næsten opløste, raftetykke granstammer ligger endnu på højen, men vil i løbet af få år være borte. Der ses ingen grund til at påtale specifikt vedrørende dette fortidsminde, de kritisable forhold vil blive omtalt generelt på opfølgende møde med skovejeren efter endt berejsning af hans skov. Afsætning som på 4 cm.-kort synes O.K. JGB Bevoksning: 1980: Nålekrat/-træer.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden affald/udtynding. Vestsiden er lidt ødelagt pga. kørslen her tidligere. Mod NV ses to store sten. En sænkning mod øst og en mod SV - evt. gamle rodvæltere. Højen er bevokset med en bøg, en birk og to graner - intet græsdække.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links