oversigt, set fra ØNØ
.
oversigt, set fra NV
.
oversigt. Gravhøj fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322572
Sted- og lokalitetsnummer
020607-112
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1000 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3225:72 Gravhøj. 17 m i diameter, 2 m høj. Sammenbygget mod syd med høj fr.nr. 3225:73.

Undersøgelseshistorie

2014
Museal berejsning - Roskilde MuseumHøj. H. 2 m x diam. 17 m. Højen er græsbevokset og ligger i lysåben løvskov, på den vokser fire større egetræer. Der ses endvidere en let opvækst af selvsået gran. Den ligger på en mindre morænerygning og er sammenbygget med en syd for liggende høj. Højen ligger op til større skovsti mod vest i Rye Enghave/Indelukket.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links