4267 Oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
31021
Sted- og lokalitetsnummer
190702-81
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Over- og Nederfidde, matr.nr.4k : Den nordvestlige del af høj i skel til matr.nr.4m af Over- og Nederfidde, Henne sogn. Høj, "Enhøj", 2,4 x 20 m. I skel af fyrretræer. Indsænkning i SØ- siden, frembragt af kreaturer. Et par huller i siden mod V SV. Vel- bevaret. Græs- og lynggroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1905
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Enhøj", 2.30 M. høj, 20 M. i Tværmaal, om Højens Top fra NØ-SV draget en Plovfure paa nordre og søndre Sidehalvdele, naaende omtrent til Toppen og ogsaa beplantet med Fyr, i Ø. Side et lille Hul, stoppet med Sten. Ellers er Højen smukt bevaret. Lynggroet i Hede.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Enhøj" 2.4 x 20 m. I Skel af Fyrretræer. Indsænkning i Sydøstsiden, frembragt af Kreaturer. Et Par Huller i Siden mod VSV. Velbevaret, græs- og lynggroet i Ager.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links