2938
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
29028
Sted- og lokalitetsnummer
180610-53
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,2 x 19 m. N-side stærkt beskadiget til højmidte ved store gravninger. S-, V- og Ø-fod omrodet. Overfladen ujævn. Lyng i ager.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 2,0 x 20,0 x 14,0 m. I N-del af top stor, uregelmæssig gravning. Flade afgravninger på V-side. Dybere, aflangt hul i NØ. Kartoffelkule over S-fod. V-delen stærkt beskåret af kommunevej. Der pløjes overalt noget for tæt (forståeligt, kommunens behandling af højen taget i betragtning!). Der er for nylig skåret af "højfoden" mod N, den lodrette brink bør i hvert fald sikres mod udskridning og yderligere beskæring. 3.2.87: Møde ved højen med Ing. Meiner, Egvad Kommune. SUA foreslog en opbygning af græstørv langs den blottede flade for at forhindre udskridning. Meiner meget positiv, lovede at få lavet en pæn græstørvsmur op ad højen i løbet af foråret, let skrånende, så den ikke vælter, evt. med lidt fyld mellem den og højen (den nederste del) omtrent som skitseret. SUA Bevoksning: 1982: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links